İCRA HUKUKUNDA GERÇEK KİŞİLERE YAPILAN USULSÜZ TEBLİGAT
İlgili Kanun Maddeleri: Tebligat Kanunu 10, 21, ve Tebligat Kanunu’nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik,
Tebligatın Önemi:
Tebligat, icra hukukunda borçlunun kendisine tanınmış hakları kullanabilmesi için gereken temel işlemdir.
Tebligatın geçerliliği kendisinden sonra yapılan her işlemin geçerliliğini etkileyecektir. Bu nedenle yapılan tebligatın usulsüz olması icra hukukunda çözülmesi gereken başlı başına bir sorundur. Tebligatı adrese ulaştıran posta memurlarının da bu konudaki bilgi eksiklikleri uygulamada fazlaca usulsüz tebligat ile karşılaşılmasına neden olmaktadır.
Gerçek Kişiler İçin Tebligatın Usulsüzlüğü
Tebligat öncelikle borçlunun bilinen en son adresine yapılır.(Tebligat K.m.10/1)
Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması durumunda muhatabın adres kayıt sistemindeki (Mernis) kayıtlı adresi bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat bu adrese yapılır.(Tebligat K.m.10/2)
Tebligat Kanunu’nun 21/1 inci maddesine göre yapılacak tebliğ:
Borçlunun adreste geçici olarak bulunmaması, tebellüğden imtina etmesi durumunda tebliğ memuru sırasıyla şu işlemleri yapmalıdır:
1-Muhatabın en yakın komşusu, yönetici ve yahut kapıcısından sorarak muhatabın adreste geçici olarak bulunmadığını, bulunmama nedenini ve bunu öğrendiği kişinin ismini ve soy ismini tebliğ evrakına not edecektir.
2-Bilgi aldığı kişinin imzasını almalı, imzadan imtina etmeleri durumunda buna ilişkin beyanını tebliğ evrakına yazmalıdır.
3-Tebliğ yapılacak adresin bulunduğu yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza mukabilinde teslim etmelidir.
4-Yönetmelikte gösterilen bu tebliğ işlemine ait bilgileri içeren 2 nolu ihbarnameyi muhatabın kapısına yapıştırmalıdır.
5-Tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirilir. Bu hususa ilişkin olarak haber verilen kişinin adı ve soyadını tebliğ evrakına not eder. İmzasını alır. İmzadan imtina ederse buna ilişkin durumu da not eder.
Yukarıda sayılan maddelerden birinin dahi eksik olması tebligatı usulsüz hale getirecektir. Özellikle uygulamada bilgi alınan komşunun ve haber verilen komşunun isimleri tebliğ evrakına yazılmamaktadır. Komşuların isimleri yerine daire numaralarının yazılması dahi Yargıtay tarafından da genel kabul gördüğü üzere tebligatı usulsüz hale getirmektedir. Bilgi alınan kişi ile haber verilen kişinin aynı olması durumunda ya ayrı ayrı isimleri yazılacaktır ya da aynı kişi olduklarına ilişkin husus tebliğ evrakına not edilecektir.
Tebligat Kanunu 21/2’nci maddesine göre yapılacak tebliğ:
Gösterilen adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olup, muhatap o adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış ise tebliğ memuru sırasıyla şu işlemleri yapmalıdır:
1-Muhatabın en yakın komşusu, yönetici ve yahut kapıcısından sorarak muhatabın adreste sürekli olarak bulunmadığını veya hiç oturmadığını ve bunu öğrendiği kişinin ismini ve soy ismini tebliğ evrakına not edecektir.
2- Bilgi aldığı kişinin imzasını almalı, imzadan imtina etmeleri durumunda buna ilişkin beyanını tebliğ evrakına yazmalıdır.
3- Tebliğ yapılacak adresin bulunduğu yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza mukabilinde teslim etmelidir.
4- Yönetmelikte gösterilen bu tebliğ işlemine ait bilgileri içeren ihbarnameyi muhatabın kapısına yapıştırmalıdır.
Yukarıda sayılan maddelerden birinin dahi eksik olması tebligatı usulsüz hale getirecektir. Bir tebligatın 21/2’ye göre tebliğ edilebilmesi için öncelikle muhatabın adres kayıt sistemindeki adresine normal tebligat çıkarılmış, ancak adreste sürekli bulunmama durumu ya da hiç oturmamış olma durumu nedeniyle tebligat yapılamayarak bila dönmüş olmalıdır. Bu durumda tebligat yapılamadığına ilişkin evrak icra dosyasına girdiğinde alacaklı adres kayıt sistemindeki adrese ikinci defa ama bu kez tebligatın 21/2’ye göre yapılması talebiyle tebliğ edilmesini talep etmelidir. Ancak bu şekilde yapıldığı durumda tebligat geçerli olur.
Saygılarımızla,
LEF Hukuk.